اقدام عجیب و غیرقابل باور دولت علیه دستاوردهای علمی کشور؛
چرا دولت میخواهد ویترین نمایش اقتدار علمی ایران را نابود کند؟!
«انحلال پژوهشگاه فضایی ایران»؛ خبری که قطعاً از نظر همه یک شوخی مسخره است اما دولت یازدهم نشان داده که تبحر خاصی در تبدیل خبرهای غیرقابل باور به واقعیت دارد و این ویژگی خاص دولت اکنون گریبانگیر یکی از مراکز درخشان کشور شده است.
دستاوردهای علمی ایران در یک دهه اخیر به قدری رشد فزاینده و درخشانی داشته که حتی رسانههای معاند هم مجبور به اذعان در این زمینه شدهاند؛ به ویژه دستاوردهای علمی دانشمندان کشورمان در حوزه فعالیتهای فضایی و ارسال موجود زنده به فضا.
حالا خبری روی خروجی خبرگزاریهای معتبر کشور قرار گرفته که اصلا قابل باور نیست؛ خبری درباره انحلال پژوهشگاه فضایی ایران که محلی برای جمع شدن دانشمندان جوان کشور است و تمامی دستاوردهای تاریخی ایران در حوزه فعالیتهای فضایی در این پژوهشگاه طرحریزی شده است.
براساس تصمیمات جدید که از سوی دولت یازدهم اتخاذ شده و قرار است در شورایعالی اداری مصوب شود، سازمان فضایی ایران به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برمی گردد؛ این درحالی است که این سازمان در دولت قبل به ریاست جمهوری منتقل شده بود.
حسن روحانی در حکمی مسئولیت اداره جلسات شورایعالی فضایی کشور را نیز به «سورنا ستاری»، معاون علمی و فناوری رئیس جمهور محول کرده است. در این حکم با استناد به اصل 124 قانون اساسی، مسئولیت اداره جلسات شورایعالی فضایی کشور موضوع بند 3 قانون تعیین وضعیت شوراهای عالی و تایید مصوبات آن به سورنا ستاری تفویض شده و براین اساس دبیرخانه شورایعالی فضایی نیز زیرنظر معاون علمی فناوری رئیس جمهور فعالیت خواهد کرد.
رئیس جمهور در این حکم با توجه به اصل 126 قانون اساسی، ایجاد مرکز ملی فضایی را با هدف هماهنگی، سیاستگذاری، برنامه ریزی و نظارت و با استفاده از ظرفیتهای قانونی مربوطه به مراکز عالی تحقیقاتی با رعایت قوانین و مقررات مربوطه به سورنا ستاری محول کرده است.
هم اکنون و براساس تصمیمات جدید، قرار است سازمان فضایی ایران و پژوهشکده تحقیقات فضایی ایران را بار دیگر وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مدیریت کند. در همین حال و طبق این تصمیم گیری، پژوهشگاه فضایی ایران نیز منحل خواهد شد و اجزای آن شامل پژوهشگاه هوافضا به وزارت علوم تحقیقات و پژوهشکده مهندسی به جهاد دانشگاهی سپرده میشود.
همچنین قرار است مرکز ملی فضایی در ذیل شورایعالی فضایی کشور به عنوان نهاد بالادستی و حاکمیتی ایجاد شود که مسئولیت آن را معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری عهدهدار خواهد بود.
تیشه دولت به ریشه? اقتدار علمی ایران؟!
اگرچه تغییر ساختار بخش هوافضای کشور هنوز نهایی نشده و قرار است حکم اخیر رئیسجمهور بزودی در شورایعالی اداری مطرح و تصویب شود اما همین مساله که دولت قصد نابودی یکی از مراکز اقتدار علمی کشور را دارد، واقعا ناراحت کننده و غیر قابل قبول است.
مساله تاسفبار این است که این مرکز با ارسال موجود زنده به فضا توانست جایگاه ایران را در میان کشورهای قدرتمند علمی جهان به شدت ارتقا دهد.
این مساله یک شعار ملی یا حس وطندوستانه نیست؛ این موضوع یک حقیقت اثبات شده است. در زمانهای که به گفته خود غربیها، «تحریمهای فلج کننده» علیه ایران وضع شده و حتی کشورهای اروپایی و آمریکا از ارائه دارو و مواد درمانی نیز خودداری میکنند و به گفته مسئولان سازمان ملل به دنبال ایجاد یک جنایت تاریخی علیه مردم ایران هستند، به نمایش درآمدن تصاویر یک آزمایش عظیم فضایی و ارسال موجود زنده به فضا و سالم بازگشتن آن از این ماموریت بزرگ، توانست سخنگوی کاخ سفید را به وحشت بیندازد؛ همانند همان وحشتی که نامادری سیندرلا پس از تناسب کفش بلورین با پای او در وجودش حس کرد. (این تعبیر را یکی از کاربران فرانسوی شبکه اجتماعی فیسبوک در صفحه شخصی خود به کار برده است.)
حالا این پژوهشگاه معتبر و موفق قرار است بنا به حکم آقای رئیسجمهور منحل شود و جایگاه عالی آن به عنوان یکی از نهادهایی که مستقیما زیر نظر نهاد ریاست جمهوری فعالیت میکند، به یک سازمان کوچک زیر نظر وزارت ارتباطات تنزل پیدا کند.
بعد از ماجراهای معاونت علمی رئیسجمهور و حواشی آن، این دومین گام عجیب دولت در راستای کاهش اقتدار علمی ایران است؛ رویکردی که اصلا مشخص نیست به کدام دلیل صورت میگیرد و فلطفه مجریان آن چیست. تنها مسالهای که در این میان و با اینگونه احکام قابل مشاهده است، بر باد رفتن زحمات و تلاشهای شبانهروزی دانشمندان جوان ایرانی است؛ تلاشهایی که چشم بزرگترین دانشمندان جهان را به ایران خیره کرد و اکنون قرار است همه این زحمات طاقتفرسا با یک امضای ناقابل فراموش شود.